Anne ve Bebek Sağlığı Konusunda Tüm Bilgiler

Acı Portakal Çiçeği Yağı Faydaları

Acı portakal çiçeği yağı, acı portakal ağacının veya Citrus aurantium’un çiçeğinden elde edilen uçucu bir yağdır. Ağaç Rutaceae ailesine aittir ve özünün tatlı, ballı ve biraz metalik bir kokusu ve acı bir alt tonu vardır.

Acı portakal ağacı çoğunlukla Tunus’un ılık bölgelerinde yetişir ve suya, aşırı soğuğa ve birçok hastalığa dayanıklıdır. Bu nedenle anaç olarak da kullanılmaktadır. Cezayir, İspanya, Fas ve Mısır da dahil olmak üzere birçok ülkeye özgüdür.

Acı portakal

Acı portakal çiçeği yağı dışında ‘portakal çiçeği’ adı verilen bir başka öz de bu ağaçtan gelir. Her iki ekstrakt da hoş kokuları nedeniyle parfümeride kullanılmaktadır. Ancak portakal çiçeği, acı portakal çiçeği yağından daha tatlı, çiçeksi ve daha sıcak kokar. Bu ekstraktların aynı ağaçtan gelmelerine rağmen farklı olmasının nedeni, ekstraksiyon yöntemlerinin farklılığıdır. Acı portakal buhar damıtma ile elde edilirken, enfleurage adı verilen bir işlemle portakal çiçeği elde edilir.

Ortak isim (Neroli yağı)

Acı portakal çiçeği yağı, yaygın olarak neroli yağı olarak bilinir ve çeşitli terapötik özelliklere sahiptir. Kanıtlar, anti-anksiyete, antikanser, anti-obezite, antioksidan, antibakteriyel, antidiyabetik ve pestisidal özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Bu uçucu yağın farmakolojik etkileri olduğu da gösterilmiştir. Neroli yağı taze olduğunda sarımsı renkte olup, ışığa ve havaya maruz kaldığında kırmızımsı kahverengiye döner. Havaya veya ışığa maruz kalması durumunda tedavide kullanılması uygun değildir.

Damıtma yoluyla ekstraksiyonu sırasında, suda bir neroli çözeltisi olan bir yan ürün olarak portakal çiçeği suyu üretilir. Yan ürünün de çeşitli kullanımları vardır.

Geleneksel olarak, acı portakal ağacının çiçek suyu, Tunuslular tarafından sindirim sistemindeki gaz giderici aktivite ve kalp uyarıcısı olarak kullanılmıştır. Suyu bebekleri sakinleştirmek ve uyutmak için kullandılar. Oysa eski Mısır rahipleri ve rahibeleri yağı kiliselerde tıpkı günümüzde kullanılan tütsü gibi kullanıyorlardı. 12. yüzyılda, Sevilla, İspanya acı portakalın en büyük yetiştiricisi oldu ve Citrus x aurantium adı ortak adı oldu.

Kimyasal bileşim

Acı portakal çiçeği yağının ana bileşeni linalool’dur, ardından d-limonen ve linalil asetat gelir. Kimyasal bileşim, ekstraksiyon sürecindeki küçük farklılıklar nedeniyle değişebilir, ancak genel tutarlılık oranı her zaman aynı kalır.

Örneğin, linalool, ekstraksiyon sürecinden bağımsız olarak her zaman yağın ana bileşeni olarak kalacaktır. Yağın önemli bileşenleri arasında yüzde 34,4 linalol yağı, yüzde 11,3 linalil asetat ve yüzde 10,9 limonen bulunmaktadır. Acı portakal çiçeği yağında bulunan diğer bileşikler arasında yüzde 17,5 (E) -nerolidol, yüzde 14 α-terpineol, yüzde 11,7 a-terpinil ve yüzde 8 (E, E) -farnesol bulunur. Özellikle, uçucu yağda bulunan bileşikler birçok sağlık yararı sunar, bu nedenle yağın birçok terapötik ve tıbbi kullanımı vardır.

Acı portakal çiçeği yağı ne için kullanılır?

Linalool:
Bu bir tür terpendir – birkaç bitkinin oluşturduğu büyük ve çeşitli organik bileşikler kümesidir. Linalool, kişisel bakım ürünlerinde ve kozmetik ürünlerinde bir koku bileşeninin rolünü oynar. Şampuan, deterjan, sabun, losyon gibi parfümlü ürünlerin ve temizlik maddelerinin yüzde 60 ila 80’inde koku olarak kullanılır. Ayrıca yatıştırıcı, iltihap önleyici ve anksiyete önleyici etkiler gibi terapötik özelliklere de sahiptir.

Bu organik bileşik ayrıca anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, sentetik olarak üretilmemişse , yalnızca doğal formunda bir anti-enflamatuar ajan olarak hareket edebilir. Özellikle linalool, karmaşık bir organik uçucu yağın doğal bir parçası olduğunda en iyi etkiyi verir.

Linalool ayrıca güveleri, hamamböceklerini, sivrisinekleri, pireleri ve meyve sineklerini kovmak için de kullanılabilir.

D-limonen:

Limonen, turunçgillerde doğal olarak bulunan bir kimyasaldır. Yiyeceklerde, içeceklerde ve sakızlarda tatlandırıcı olarak kullanılmasının yanı sıra birçok sağlık yararı sunar. Ayrıca tıbbi merhemlerde ve kremlerde cilde nüfuz etmelerine yardımcı olmak için kullanılır. Bileşik ayrıca susuz el temizleyicilerinde temizleyici, koku ve bileşen olarak kullanılır.

Sağlık yararlarına gelince, d-limonen kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir. Aynı zamanda kilo vermeye yardımcı olur ve antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve stresi, kaygıyı ve depresyonu azaltabilir. Üstelik doğal bir ağrı kesicidir ve ağrıya karşı hassasiyeti azaltabilir. Limonenin mide ekşimesini hafiflettiği ve safra taşlarını çözdüğü bilinmektedir.

Linalil asetat:
Linalil asetat, acı portakal çiçeği yağının bir başka önemli bileşenidir. Cilt üzerinde olumlu etkileri olabileceğinden antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca kızarıklıkları iyileştirebilir ve ciltteki doğal yağları dengeleyebilir. Ayrıca, birkaç çalışma, linalil asetatın analjezik özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Adet ağrılarının süresini azaltabilir ve hatta adet kramplarını hafifletebilir.

Bazı çalışmalar, bu bileşiğin anti-hipertansif etkilere sahip olabileceğini göstermektedir. Kan damarlarını gevşeterek hastadaki kan basıncını düşürür. Ayrıca solunduğunda gevşemeyi teşvik ettiği ve ruh halini iyileştirdiği bilinmektedir. Bu nedenle, linalil asetat bakımından zengin uçucu yağlar, masaj terapisi ve aromaterapide yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ekstraksiyon yöntemi

Acı portakal çiçeği yağı, narenciye aurantium ağacının küçük, mumsu, beyaz çiçeklerinden buharla damıtma yoluyla çıkarılır. Soğuk presleme gibi diğer birçok ekstraksiyon yöntemi mevcut olmakla birlikte, buharla damıtma, büyük ölçekli petrol ekstraksiyonu için en yaygın ve yaygın olarak kabul edilen yöntemdir.

Buhar distilasyon yönteminde bitki büyük kapların içine yerleştirilerek buhar veya su ile ısıya maruz bırakılır. Isı molekülleri parçalar ve uçucu yağ açığa çıkar. Uçucu yağ moleküllerini içeren buhar yoğunlaştırılır ve başka bir odada toplanır. Sonuç olarak, su ve yağ karışımı üretilir. Uçucu yağ, yoğunlaşma suyundan ayrılır ve bir şişede toplanır. Kalan su ‘Hidrosol’ ayrıca yağın izlerini içerir ve tedavi edici özelliklere sahiptir.

Acı Portakal Çiçeği Yağı Faydaları

Acı portakal çiçeği yağı ne için kullanılır?

Acı portakal çiçeği yağı, birçok tedavi edici ve tıbbi kullanıma sahip olduğu için birçok faydalı bileşik içerir. Sakinleştirici ve iltihap önleyici olarak kullanılmasından cilt toniği olarak işlev görmeye kadar, bu uçucu yağ birçok amaca hizmet eder. Parfüm, sabun ve diğer hijyen ürünlerinde koku bileşeni olarak kullanılır. Ayrıca, içecekler dahil pek çok gıda maddesinde aroma verici olarak görev yapar. Bu yağın geleneksel kullanımı gastrointestinal sistem bozukluklarının tedavisini içerir. Günümüzde idrar söktürücü etkisi nedeniyle taşikardi ve romatizmayı rahatlatmak için de kullanılmaktadır. İşte bu yağın bilimsel kanıtlarla desteklenen diğer kullanımları.

1. Antimikrobiyal özellikler
Acı portakal çiçeği yağı, antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bakterileri öldürdüğüne inanılıyor ve bu özellik, yağı antibiyotiklerde yararlı bir bileşen haline getiriyor. Bir araştırmaya göre, acı portakal yağı, bazı standart antibiyotiklerden daha güçlü olan güçlü bir antibakteriyel aktivite sergiliyor.

2. Stresi, kaygıyı ve depresyonu hafifletmeye yardımcı olur
Acı portakal çiçeği yağının çok sayıda tedavi edici özelliği vardır. Sakinleştirici, tonik, afrodizyak, sitofilaktik, antispazmodik ve antidepresan görevi görür. Bu esansiyel yağı aromaterapide solumak, anksiyeteyi, stresi ve anksiyeteye bağlı depresyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Yağ solunduğunda beynin serotonin salgılamasına yardımcı olurken kortizol, yani stres hormonu seviyelerini düşürür.

Tedavi edici özellikleri nedeniyle, acı portakal yağı aromaterapinin favorisidir. Doğrudan cilde ayrı ayrı veya bir spritzer veya difüzörde diğer uçucu yağlarla birlikte uygulanır. Ayrıca teneffüs etmek için kişinin banyosuna veya yüz buhar makinesine de dökülebilir. Bazı kanıtlara göre aromaterapi masajla karıştırıldığında ruh hali değişimlerinde daha iyi sonuçlar veriyor. Böylece, uçucu yağ bir taşıyıcı yağ ile birleştirilebilir ve masaj sırasında topikal olarak kullanılabilir.

Acı portakal çiçeği yağı, doğal bir sakinleştirici görevi gördüğü için uykusuzluğa da yardımcı olabilir. Kişinin yapması gereken tek şey, birkaç damla yağı ılık bir banyoya eklemek ve yatmadan hemen önce uygulamaktır. Özellikle uyku kalitesi açısından lavanta ile kombine edildiğinde daha iyi sonuç verir.

3. Akneyi azaltmak için kullanılır

Acı portakal çiçeği yağı cilt için birçok fayda sağlar. Bu nedenle birçok cilt bakım ürününde yer almaktadır. Antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklerinden dolayı sivilce oluşumlarını veya iltihaplı cildi rahatlattığı bilinmektedir. Ayrıca iyileşme sürecini hızlandırabilir ve lekelerin giderilmesine yardımcı olabilir. Sivilceyi neroli yağı ile gidermek için eşit miktarda neroli ve lavantayı karıştırın. Bir kapta sıcak suya üç damla karışım ekleyin. Kafayı bir havluyla örtün ve kasenin üzerine eğin. Cilde ulaşan aromatik buharlar sivilceyi rahatlatır ve izlerin giderilmesine yardımcı olur.

4. Yaşlanmayı yavaşlatmak için kullanılır
Bu uçucu yağ, kolajen üretimini artıran C vitamini emilimini artırdığı için genel cilt sağlığı için iyidir. Aynı zamanda, serbest radikal hasarına bağlı kırışıklıkların yanı sıra güneşin verdiği hasarın neden olduğu koyu lekeleri yok ederek yaşlanma belirtilerini yavaşlatmaya yardımcı olur. Cilt üzerinde uyarıcı ve yenileyici etkisi olan hücre büyümesini ve hücresel aktiviteyi uyarır.

Acı portakal çiçeği yağı, taşıyıcı yağ olarak badem yağı ile karıştırıldığında göz altı halkalarına da yardımcı olabilir. Bu karışım kan damarlarını güçlendirmeye yardımcı olur. Sağlıklı kan damarları koyu halkalar olasılığını ortadan kaldırır. Koyu halkalar, zayıf kan damarları az miktarda kan sızdırdığında ortaya çıkar ve bu koyu halkalar olarak görünür hale gelir.

Cilt bakımı için yağ, krem ​​veya losyonda da kullanılabilir. Yağ, yara izlerini önlerken ciltteki çatlaklarla ve kırık kılcal damarlarla savaşabilir. Kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur, cildi sağlıklı tutar ve cildin elastikiyetini artıran kolajen üretimini teşvik eder.

5. Doğal ağrı kesici
Neroli yağı, doğal bir ağrı kesici görevi görür. Bu yağ, özellikle stres kaynaklı baş ağrılarını da hafifletebilir. Üstelik ağrıyan kasların rahatlamasını sağlar. Taşıyıcı yağ içeren bu yağdan birkaç damla kas ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Karışımın aroması sertliği azaltır ve vücut ağrıları ve ağrılarına neden olan stresi azaltır.

6. Sindirime yardımcı olur
Eski zamanlarda insanlar sindirim sorunlarını tedavi etmek için acı portakal çiçeği yağı kullanıyorlardı. Su veya çaydaki bir damla yağ, şişkinlik, ishal, kabızlık, mide bulantısı ve adet krampları gibi çok çeşitli sorunları hafifletebilir.

7. Menopoz semptomlarına yardımcı olur

Acı portakal çiçeği yağının menopoz semptomlarını hafiflettiğine inanılıyor. Kore Üniversitesi’nde yapılan 2014 araştırmasına göre, uçucu yağ aromaterapide kullanıldığında menopoz semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Söz konusu çalışma, yağın sadece menopoz semptomlarını hafifletmekle kalmayıp aynı zamanda cinsel isteği artırdığını ve kan basıncını düşürdüğünü buldu. Yağ, tüm bunları endokrin sistem üzerinde hareket ederek ve hormon salınımını düzenleyerek başarmaya meyillidir.

Başka bir çalışma, acı portakal çiçeği yağının menopoz semptomları, cinsel istek ve stres üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Çalışma, neroli yağının etkilerinin badem yağından daha belirgin olduğunu gözlemledi. Menopoz sonrası kadınlarla ilgili küçük bir çalışma, acı portakal çiçeği yağını solumanın, düşük libido, yüksek tansiyon ve yüksek stres gibi menopozla ilgili çok sayıda semptomu hafifletmek için faydalı olduğunu gösteriyor.

8. Doğum ve adet öncesi sendroma yardımcı olur
Neroli yağı, doğum sırasında kadınlar üzerinde olumlu etkilere sahip olma eğilimindedir. Doğumda ilk aşamadaki kadınlar üzerine yapılan bir araştırma, esansiyel yağı solumanın, kasılmaların ilk aşamasında yaşanan anksiyete hissini ve ağrıyı hafiflettiğini gözlemledi. Kadınlara doğum sırasında yakalarına takılan yağa batırılmış gazlı bezler verildi. Bu pedler her yarım saatte bir yenilendi. Bununla birlikte, çalışma, uçucu yağın doğum sırasında kolaylık sağlayabileceği iddialarına güven verdi.

Yağın ayrıca adet öncesi sendromu semptomlarını hafifletmede çok faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Adet gören üniversite öğrencileri üzerine yapılan küçük bir araştırmaya göre, acı portakal çiçeği yağı, kötü ruh hali, şişkinlik ve ağrı gibi bir dizi adet öncesi semptomunu azaltma eğilimindedir.

9. Kan basıncı ve nabız hızına yardımcı olur

Acı portakal çiçeği yağı, ‘savaş ya da kaç’ yanıtından sorumlu bir hormon olan kortizolü azaltarak kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Yağ, kalp atışını ve nefes almayı kontrol eden otonom sinir sistemi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olan limonen içerir. 5 günlük bir müdahale çalışması, uçucu yağın kan basıncını ve nabız hızını düşürebildiğini buldu. Bununla birlikte, çalışma, farklılıkların istatistiksel olarak anlamlı olmadığı sonucuna varmıştır. Şimdiye kadar iddia bir çalışma tarafından desteklenmedi, ancak anekdot niteliğindeki kanıtlar hala neroli yağının kan basıncı ve nabız hızı üzerindeki olumlu etkilerini gösteriyor.

10. Enflamasyonu azaltmaya yardımcı olur
Acı portakal çiçeği yağı, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Hem topikal hem de dahili olarak kullanılabilir. Cilt tedavisine gelince, tahriş ve iltihaplanma konusunda çok yardımcı olabilir. Yağ ayrıca organlardaki iltihaplanma tepkileri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.

Acı portakal çiçeği yağı nasıl kullanılır?

Acı portakal çiçeği yağı aromaterapide kullanıldığında en etkili olarak kabul edilirken, topikal olarak da uygulanabilir veya tüketilebilir. Daha iyi sonuçlar için bu uçucu yağın nasıl kullanılması gerektiği aşağıda açıklanmıştır:

damlalık kullanarak şişeden bir damla yağ alın
• Cilt sorunları ile başa çıkmak için, nemli bir pamuk topuna bir damla yağ ekleyin ve doğrudan etkilenen bölgeye uygulayın.

• Ayrıca cilt kremi veya losyonu ile karıştırılarak topikal olarak da kullanılabilir. Krem veya losyona birkaç damla karıştırın, ürünlerin yetenekleri artacaktır.

• Stresi, kaygıyı veya uykusuzluğu gidermek için, acı portakal çiçeği yağını bir difüzöre ekleyin.

• Ağrıyan kasların üstesinden gelmek için, bir taşıyıcı yağ ile birkaç damla uçucu yağ ekleyin ve etkilenen bölgelere masaj yapın. Bu, bölgedeki dolaşımı artırır ve ağrıyı azaltır.

• Kokusunun tadını çıkarmak için banyoya birkaç damla yağ ekleyin ve ferahlatıcı kokusunun tadını çıkarın.

Acı portakal çiçeği yağı için taşıyıcı yağlar

Acı portakal çiçeği doğrudan daha küçük miktarlarda uygulanabilse de, bir taşıyıcı yağ ile kullanılması yine de akıllıca olacaktır. Bahsedilen uçucu yağ ile iyi karışan taşıyıcı yağlar arasında tatlı badem yağı, benzoin, sardunya, yasemin, lavanta, sandal ağacı, tüm turunçgil yağları, ylang-ylang ve biberiye bulunur. Birkaç yüksek kaliteli taşıyıcı yağ, soğuk preslenmiş üzüm çekirdeği yağı, zeytinyağı, buğday tohumu yağı ve bitkisel yağı içerir.

Acı portakal çiçeği yağı için taşıyıcı yağlar

Güvenlik endişeleri ve önlemleri

Uygulama öncesinde acı portakal yağı seyreltilmelidir. Seyreltme oranı iki ila altı damla uçucu yağ ve bir damla taşıyıcı yağ olmalıdır. Yağ ayrıca bir miktar kozmetik baz ile seyreltilebilir.

Her ihtimale karşı, kullanmadan önce cilt üzerinde bir yama testi deneyin. Yama testi tahrişe neden olursa, yağ kullanımını durdurun. Narenciye alerjisi olan kişiler bu yağı hiç kullanmamalıdır. Ayrıca yağ aromaterapi yoluyla solunduğunda da etkili olabilir. Bu nedenle, çevredeki uçucu yağı solumaktan fayda sağlayamayacak insanlara veya evcil hayvanlara dikkat edin.

Narenciye esansiyel yağları kullanılırken güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Dışarı çıkarken güneş kremi kullanın. Güneşe maruz kalmaktan kaçınılamıyorsa veya kişi bronzlaşma kabini kullanıyorsa bu yağı kullanmaktan kaçının. Kişi hamile ise veya karaciğer hasarı, epilepsi, kanser veya başka herhangi bir tıbbi sorun varsa, bu yağ bir doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Bu yağ, gözlerde veya diğer mukus zarlarında seyreltilmeden kullanılmamalıdır. Ayrıca, kişi kalifiye bir pratisyen hekime danışmadıkça dahili olarak alınmamalıdır.

Özel Uyarı: Acı portakal çiçeği yağı, küçük miktarlarda güvenli olan önemli miktarda limonen içerir. Bununla birlikte, daha büyük tıbbi miktarlarda güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli bilgi mevcut değildir. Bu nedenle ilaç olarak kullanmayınız. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanımından kaçının. İç kullanım için acı portakal çiçeği yağı kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku