Portakal Esansiyel Yağının 8 Faydası

Tatlı portakal yağı çok canlandırıcı ve parlak bir uçucu yağdır. Taze narenciye aromasını sadece birkaç damla ile evinize getirir. Portakal esansiyel yağının harika kokusunun yanı sıra sağlığa birçok faydası vardır.

Portakal yağı, bağışıklığı artırmak, sindirime yardımcı olmak, cilt enfeksiyonlarıyla savaşmak, dolaşımı iyileştirmek ve çok daha fazlası için binlerce yıldır kullanılmaktadır. Kokusu huzur, yaratıcılık ve uyum duyguları getirebilir.

İşte bu tatlı ve narenciye esansiyel yağı hakkında daha fazla bilgi, ayrıca onu kullanma yolları ve dikkat edilmesi gereken önlemler.

Portakal Esansiyel Yağı nedir?

Portakal yağı , mağazadan satın alacağınız türden tatlı portakalların ( Citrus sinensis ) kabuklarından elde edilir . Acı portakallardan ( Citrus aurantium ) gelen başka bir tür de vardır , ancak daha çok kullanılan tatlı portakal yağından farklı özelliklere sahiptir.

Diğer birçok uçucu yağ buharla damıtılırken, portakal yağı meyvenin kabuklarından soğuk preslenir. Bu, pek çok yararlı bileşiği ve antioksidanı bozulmadan tutar, çünkü ısı veya kimyasallar söz konusu değildir.

Uçucu yağ, önce kabuğu meyveden ayırarak ve ardından onları presleme işlemine sokarak çıkarılabilir. Diğer bir yöntem, hem meyve suyunu hem de uçucu yağı çıkarmak için tüm meyvenin preslenmesini içerir. Yağ daha sonra merkezkaç kuvveti kullanılarak meyve suyundan ayrılır.

Sıkıştırma işleminden çıkan güzel sarı-portakal yağı uzun süredir sağlık, aroma ve kozmetik amaçlı kullanılmaktadır.

Portakal esansiyel yağı, bazı geleneksel tıbbi uygulamalarda önemlidir. En çok Akdeniz bölgesi, Çin, Hindistan ve Orta Doğu’da kullanılmıştır. Aynı zamanda portakallı içeceklerde ve şekerlemelerde doğal bir aroma olmasının yanı sıra sabun , losyon vb. gibi ürünlerde de kullanılır. Modern araştırmalar, henüz araştırılmamış çok şey olmasına rağmen, portakal esansiyel yağının birkaç önemli faydasını doğrulamıştır.

Portakal Esansiyel Yağının En İyi Faydaları

Ruh Halinizi Artırır ve Stresle Mücadele Eder
Portakal yağı hem canlandırıcı hem de rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Ruh halinizi yükseltmek, stresle mücadele etmek ve potansiyel olarak sakinleştirici anksiyete için harika.

Portakal esansiyel yağının anksiyete üzerindeki etkilerini araştıran birkaç çalışma var. Şimdiye kadar, doğum yapan kadınların yanı sıra diş tedavisi gören çocukların kaygı ve stresini azalttığı bulundu. Diğer araştırmalar, bazı depresyon belirtilerine de yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Portakal esansiyel yağının yayılması , sakinleştirici özelliklerini elde etmenin en iyi yollarından biridir. Ayrıca bunu bir taşıyıcı yağla karıştırıp stresle savaşan bir “parfüm” olarak uygulayabilirsiniz. Stres seviyenizle birlikte tansiyonunuzu bile düşürebilir.

Daha İyi Uykuyu Destekler
Daha az stresli ve endişeli hissetmek, daha iyi uyumak için faydalıdır. Turuncu, gerginliği azaltarak ve zihninizi sakinleştirerek uyumanıza yardımcı olabilir, ancak bunun ötesine geçen özelliklere sahip gibi görünüyor.

Araştırma hala tam olarak nasıl çalıştığını belirlemedi, ancak en az bir çalışma, portakal esansiyel yağının uykusuzluğa yardımcı olmak için faydalarını belgeledi. Uykuya dalmanıza ve daha huzurlu bir şekilde dinlenmenize yardımcı olmak için genellikle uçucu yağlı uyku karışımlarına dahil edilir .

Sağlıklı Görünen Bir Cildi Teşvik Ediyor
Tatlı portakal, cildiniz için faydalı olan birkaç esansiyel yağdan biridir . Tek başına portakal yağı yağlı ciltler için en iyi sonucu verir. Yağ üretimini dengeleyebilen doğal büzücü özelliklere sahiptir. Yağ ayrıca sivilceye yardımcı olabilecek antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Portakal yağının sıkılaştırıcı (tonlama) özellikleri de cildi sıkılaştırmaya ve yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Diğer turunçgil yağları gibi, portakal yağı da belirli bir süre boyunca uygulandığında cilt tonunuzu aydınlatabilir. Portakal esansiyel yağı, yatıştırıcı ve nemlendirici olan diğer doğal içeriklerle iyi uyum sağlar. Düzgün seyreltildiğinde cilt üzerinde çok hassastır. Bu çok amaçlı Bebek Balsamı gibi bir şeyde tahriş olmuş cildi yatıştırmak için kullanabilirsiniz .

Doğal Antimikrobiyal ve Temizleyici
Portakal esansiyel yağı, çeşitli bakteri türlerine ve mantarlara karşı test edilmiştir. Gıda zehirlenmesine ve ayrıca antibiyotiğe dirençli stafilokok bakterilerine neden olabilen E. coli ve Salmonella’yı inhibe ettiği bulunmuştur .

Portakal yağı, antimikrobiyal yapısı ve taze narenciye kokusu nedeniyle ev yapımı doğal bir temizleyiciye harika bir katkı sağlar. Tezgahı, kesme tahtalarını ve diğer birçok yüzeyi temizlemek için kullanabilirsiniz. Portakal ve diğer turunçgil yağları da gresi kesmede harikadır.

Antioksidan ve Antiinflamatuar Güç
Portakal esansiyel yağının çeşitli faydaları, antioksidan içeriğinden kaynaklanmaktadır. Yağ, kolon kanseri hücrelerini inhibe ettiği ve bunlarla savaştığı bulunan güçlü bir antioksidan bileşik olan limonen bakımından yüksektir.

Bu antioksidan güç, portakal yağına doğal antienflamatuvar ve ağrı giderici özellikler kazandırır . Masaj yağı olarak (bir taşıyıcı yağda seyreltilerek) kullanılabilir ve ağrılı eklemler veya kaslar için kullanılabilir. İlginç bir şekilde, sadece portakal esansiyel yağını solumak da ağrı seviyelerini azaltabilir. Bu yeterli değilse, portakal yağı bağışıklık sisteminize tek başına veya karışım halinde bir destek sağlayabilir .

Portakal yağı cildi aydınlatır mı, faydaları ne?

Beyin Gücünü Artırır

Portakal yağı belki de sakinleştirici ve canlandırıcı özelliklerinden dolayı beyin fonksiyonunuzu artırabilir. Kokusu özellikle artan yaratıcılıkla bağlantılıdır, ancak aynı zamanda zihninizin genel sağlığına da fayda sağlayabilir. Alzheimer hastalarının bilişsel işlevini artıra bileceği bulunan birkaç uçucu yağdan biridir. 

Detoks ve Sindirimi Destekleyebilir
Portakal esansiyel yağı, vücudunuzun içi ve dışı için temizleyici faydalara sahiptir. Hafif idrar söktürücü özelliklere sahiptir ve sağlıklı sindirimi destekler, bu da toksinlerin vücudunuzdan dışarı çıkmasına yardımcı olur. Portakal yağı ve kanser üzerine yapılan bir araştırma da karaciğer detoksifikasyonunu artırdığını bulundu.

Harika Doğal Koku Yapar
Vücudunuz için en kötü kimyasallardan bazıları “koku” etiketi altındaki ürünlerde saklanır. Portakal gibi uçucu yağları kullanmak, kendinizin veya ev yapımı ürünlerin herhangi bir toksik madde olmadan güzel kokmasını sağlamak için harika bir yoldur. Mumlar, sabunlar , losyonlar, deodorantlar , saç ürünleri vb. Birçok ürüne eklenebilir .

Portakal Esansiyel Yağı Kullanımı + Neyle Karıştırılmalı

Portakal esansiyel yağının faydalarını yayarak, topikal olarak uygulayarak, oda spreyi oluşturarak, bir temizleyiciye ekleyerek vb. Elde edebilirsiniz . Cildinize uygulamadan önce bir taşıyıcı yağ ile seyreltmeyi unutmayın.

Tatlı portakal yağı, diğer birçok uçucu yağ ile iyi uyum sağlar. Bir uyku karışımı için lavanta, ylang ylang ve sedir ağacı gibi yağlarla deneyin. Veya gerçekten ruh halinizi iyileştirmek için limon, greyfurt, limon veya bergamot gibi diğer turunçgil yağlarıyla birleştirin.

Sonbahar veya tatil karışımı için zencefil, tarçın, karanfil, kakule ve / veya hindistan cevizi gibi ılık yağlarla karıştırın. Aynı zamanda zihninizi temizlemek için misk adaçayı, buhur veya sandal ağacı gibi odunsu yağlar ve sardunya gibi çiçek yağları ile iyi bir şekilde birleşir.

Önlemler

Diğer tüm uçucu yağlarda olduğu gibi, saygın bir şirketten yüksek kaliteli, tedavi edici yağlar satın aldığınızdan emin olun. Bakkal ve perakende mağaza markalarından uzak durun. Ayrıca, satın aldığınız portakal esansiyel yağının soğuk preslendiğinden ve ısı veya kimyasallarla ekstrakte edilmediğinden emin olun.

Geniş bir cilt bölgesine uygulamadan önce daima yeni uçucu yağlarla bir yama testi yapın. Diğer turunçgil yağları gibi, portakal da cildinizi güneş ışığına karşı daha hassas hale getirebilir. Geceleri veya güneşin altındaysanız korunacak cilde uygulayın.

Portakal Esansiyel Yağının Faydalarından Yararlanmak
Portakaldan daha mutlu ve canlandırıcı bir uçucu yağ bulmak zordur. Ruh haliniz, cildiniz, uykunuz, beyin gücünüz ve tüm vücudunuz için büyük faydaları vardır. Sağlığınıza fayda sağladığını bilerek bu tatlı esansiyel yağı evinizde kullanmanın tadını çıkarın!

Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku