Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir?

Çörek otu tohumu yağı, siyah kimyon veya çörek otu olarak da bilinen çörek otu bitkisinden elde edilir. Bitki güney ve güneybatı Asya’ya özgüdür ve geleneksel olarak diyabet, yüksek tansiyon ve egzama gibi durumları tedavi etmek için kullanılmıştır. Tohumun üçte birinden fazlası, esas olarak linoleik asit, oleik asit ve palmitik asitten oluşan yağdan oluşur. Tohumun uçucu yağı, kardiyovasküler, solunum, bağışıklık ve endokrin sistemi için faydalara bağlanmıştır. Bu öncelikle, timokinonun yağın önemli bir bileşeni olduğu yüzünden kaynaklanmaktadır . Bu terapötik kullanımların dışında, çörek otu tohumları aromatik, biberli tadı nedeniyle baharat olarak da sıklıkla kullanılır.

Argan yağı gibi diğer bitki tohumu yağları gibi, çörek otu tohumu yağı da genellikle soğuk presleme veya kimyasal çözücü ekstraksiyonu yoluyla ekstrakte edilir. Bu soğuk pres ekstraksiyon şekli, yalnızca yağın en yüksek saflığını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ortaya çıkan üründe daha yüksek miktarda besin maddesi sağlar.

Çörek Otu Yağının Faydaları

Çörek Otu Yağının Faydaları

Çörek otu tohumu yağının özellikleri, diyetlere eklendiğinde ve potansiyel olarak cilde ve saça uygulandığında faydalı olmasını sağlar. Çörek otu tohumu yağının bu alanlar üzerindeki doğrudan etkileri hala araştırılırken, tüm vücut için sağlık yararları olan çok sayıda besin içerir.

ANTİ-İFLAMATÖR
Uzun süreli inflamasyon artrit, kanser ve Alzheimer gibi daha ciddi hastalıklara yol açabilir. Araştırmalar, çörek otu tohumu yağındaki timokinon adı verilen biyoaktif bileşiğin, iltihaplanma ile ilgili hastalıkların tedavisinde faydalı olabileceğini düşündürmektedir.

ANTİOKSİDAN
Çörek otu tohumu yağının birçok tıbbi ve tedavi edici kullanımına yönelik daha fazla bilimsel kanıt üretmek için halen araştırmalar yürütülmektedir. Belirli bir çalışma, çörek otu tohumlarından elde edilen timokinonun kanser hücreleriyle savaşabildiğini ve dolayısıyla ona antioksidan etkiler atfettiğini gösterdi.

NEMLENDİRME
Çörek otu yağının %42’ye kadarı yağ asidi linoleik asitten oluşur. Linoleik asidin cildinizin nem bariyerinin sağlığında önemli olduğu bilinmektedir. Aslında, ciltteki linoleik asit miktarının, cildinizin nemi tutma yeteneği ile doğrudan ilişkili olduğu bulunmuştur. Bu nedenle, çörek otu tohumu yağı, cilt bariyerinin etkisiz kalması , hızlı nem kaybı ve enfeksiyona karşı daha savunmasızlık gösteren egzama gibi durumlar için yararlı bir tedavi olabilir .

ASTIM TEDAVİSİ
Çörekotu yağı, anti-inflamatuar etkileri sayesinde astım tedavisinde bitkisel bir ilaç olarak da yaygın olarak kullanılmaktadır. Klinik araştırmalar şu anda astım hastaları için doğrudan faydalarını araştırıyor.

OBEZİTE TEDAVİSİ
Bir araştırma, düzenli olarak çörek otu yağı alımının, obez kadınlarda sağlıksız vücut yağ seviyelerini düşürerek faydalı kilo verme etkilerine sahip olabileceğini göstermiştir.

SAĞLIKTA İLAVE FAYDALARI
Çörek otu tohumları, Akdeniz ülkelerinde mide-bağırsak rahatsızlıklarını tedavi etmek ve ayrıca cilt ve solunum rahatsızlıklarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır . Hem terapötik hem de kozmetik ürünlerde popüler bir bileşendir.

Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?

Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?

DİYET
Sağlıklı faydalarını göstermek için gerekli olan belirli miktarda çörek otu yağı olduğunu gösteren yeterli kanıt yoktur. Sağlıklı yaşam rejiminize eklemeye başlamanın kolay bir yolu, yemek pişirirken yemeklerinize az miktarda eklemektir! Bu şekilde, ek sağlık yararları elde ederken yemeğinize daha fazla baharat eklersiniz.

CİLT BAKIMI
Kolayca erişilebilen bir başka seçenek de içinde çörek otu yağı içeren doğal cilt bakım ürünlerini seçmektir. Çörek otu tohumu yağı, diyet takviyesi veya doğal cilt bakımı söz konusu olduğunda genellikle aklımıza gelen ilk tohum yağı değildir. Ancak, tedavi edici ve iyileştirici özellikleri nedeniyle Orta Doğu ve Asya’da popüler bir kullanımdan keyif aldı ve şimdi tariflerimize ve kozmetik ürünlerimize girmenin yolunu buluyor.

Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku